Najkrajšie túry na Slovensku

Kriváň

Najčastejším východiskom výstupov na Kriváň je lokalita Tri studničky – autobusová zastávka a parkovisko (1 141 m n. m.). Na rázcestí blízko starej horárne TANAPu sa vyberieme po zelenej značke stúpa dlhými serpentínami do prevažne zalesneného svahu vrchu Grúnik (1 576 m n. m.). Vo výstupe pokračujeme cez kosodrevinu, potom šikmým traverzom po južnom úbočí Vyšnej Priehyby (1 982 m n. m.). Pod Priehybou sa chodník mierne stáča doľava, do širokého Krivánskeho žľabu pokrytého blokmi a sutinou. V jeho hornej časti sa zelená turistická trasa napája na modrú značku vedúcu od Jamského plesa na vrchol Kriváňa. Žľab opustíme strmým stúpaním po pohyblivých skalách. V Daxnerovom sedle sa prvýkrát pozrieme za rameno Malého Kriváňa (2 334 m n. m.), do hlbokého záveru Važeckej doliny s nádherným Krivánskym Zeleným plesom. V záverečnom úseku výstupu pôjdeme najprv po skalnatom hrebeni, vyššie vystúpime do strmého juhozápadného úbočia vrcholovej pyramídy.

Tomášovský výhľad

Tomašovský výhľad je skalný výstupok terasovitého tvaru v Slovenskom raji. Výstup z Čingova trvá prilbližne hodinu, nie je obzvlášť náročný. Tomašovský výhľad ponúka krásny výhľad do doliny Bieleho potoka a na časť Prielomu Hornádu. Pri dobrej viditeľnosti uvidíte aj Vysoké Tatry. Najjednoduchšia trasa, ktorú zvládnu aj malé deti, vedie z obce Spišské Tomášovce. Na konci obce začína mierne stúpanie lúkou. Ide sa po zelenej značke. Následne vstúpite do lesa, kde Vás cesta dovedie priamo k výhľadu.  Výhľad je naozaj dychberúci. V prípade priaznivého počasie je z Tomašovského výhľadu pekný výhľad do doliny Bieleho potoka, na 

Chleb

Ľahko dostupný Chleb, situovaný v srdci Krivánskej Fatry, umožňuje výborný rozhľad na okolité vrchy Malej Fatry, no i vzdialené pohoria. Ďaleký kruhový rozhľad čiastočne obmedzujú len velikáni hlavného hrebeňa. Mimo Vrátnej doliny a okolitých kotlín a vrchov je zo skalnato-lúčnatého vrcholu možné pozorovať Oravské, Kysucké a Moravsko-sliezske Beskydy, Martinské hole, Vtáčnik, Veľkú Fatru, Nízke i Západné Tatry či Chočské vrchy.